Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Menü

Harman/Kardon NC, az útitárs

hifipiac.hu
2014. 03. 03. 00:00:00
Harman/Kardon NC, az útitárs A H/K márkáról keveseknek jut eszébe éppen a fejhallgató, hiszen az amerikai cég elsősorban az asztali hifi készülékeivel szerzett ismertséget. Azt is csak kevesen tudják, hogy a Harman csoporthoz több márka is tartozik, mint pl. a JBL, az Infinity, a Lexicon, a Mark Levinson, vagy éppen az AKG. Ez utóbbi különösen érdekes tesztünk alanya szempontjából, mert a híres osztrák gyártó felvásárlása nélkül a Harman aligha vágott volna bele a fejhallgató-üzletbe. Az AKG hagyományait követve azonban sikerült egy kimondottan jó minőségű terméket letenni az asztalra, mindjárt egy öttagú modellcsaláddal kirukkolva. A két fülbedugós készülék (AE, NI) mellett három fejhallgató is szerepel a kínálatban, így a BT (kékfogú, vezeték nélküli kapcsolatra képes), a CL és a csúcsmodell NC egyaránt szolgálja a minőségi zenehallgatást.
Az NC (Noise Cancellation) a Harman egyetlen, aktív zajszűrővel ellátott fülese, amelyet a konkurencia már régóta használ, elég ha csak házon belül maradunk: az AKG-nak több ilyen típusa is van. Mi az a zajszűrő, ráadásul aktív zajszűrő, kérdezhetik most sokan. Az alkalmazott technológia lényege, hogy a gyártók egy mikrofont helyeznek el a fejhallgató külső felületén, amely érzékeli a külvilágból érkező zajokat, zörejeket és továbbítja a belül elhelyezkedő elektronikának. Az feldolgozza ezeket a jeleket és ezekkel ellentétes polaritású hangokat bocsát ki, kioltva ezekkel a nem kívánatos zajokat. Ebből mindjárt kiderül, hogy ezeknek a fejhallgatóknak bizony legfőképpen utazás közben vehetjük hasznát (de akkor nagyon), nincs ez másként az NC esetében sem. Van azonban egy csavar a történetben: a többi gyártótól eltérően a H/K nem egy, hanem kettő mikrofont szerelt a készülék belsejébe! Tette mindezt azért, mert autóipari beszállítóként rengeteg tapasztalatot szerzett a zárt kocsiszekrényekben alkalmazott audio berendezések fejlesztése közben. Így míg az egyik mikrofon kívülre, addig a másik a fejhallgató belső felébe került: a külső és a belső zajok nem egyformák, azokkal a zörejekkel is kezdeni kell valamit, amik átjutnak az egyébként jól illeszkedő párnázaton. 

Harman/Kardon NC
A H/K nagyon igényes és átgondolt csomagolást tervezett az NC köré, ami el is várható egy ilyen árkategóriájú termék esetén. A dobozon azonnal feltűnik, hogy az NC i-kompatibilis (iPhone, iPad, iPod), e nélkül, főleg Amerikában (amerikai a gyártó!) labdába sem lehetne rúgni. Akik nem használnak almás terméket, azoknak elmondom, hogy az NC natívan támogatja az ezekhez történő csatlakoztatást, a dobozban találunk egy vezetékes távvezérlőt is, amely segítségével pl. számokat léptethetünk az Almákon (a teljes lista: hangerő szabályzás, hívás felvétele és megszakítása, lejátszás indítása és megállítása, valamint számléptetés előre és hátra). A dizájn szögletes, ezzel megjelenésileg is elkülönülve a csoporttárs AKG termékeitől, a fémpánt alatt található párnázat kényelmes a fejnek, a puha, a fület ragyogóan körülölelő pad kényelmes, de fejhallgatók esetében amúgy is erősen javasolt a személyes próba, hiszen minden fül más, a kapott hang tetszésfaktoráról nem is beszélve! Az aktív zajszűrés természetesen energiát fogyaszt, ezt egy USB csatlakozón keresztül tudjuk pótolni, akár egy USB-s töltőhöz, akár egy számítógéphez csatlakoztatva. Nem kell kétségbeesni ha elfogy a villany: ilyenkor az NC tovább használható, de zajszűrés nélkül, normál fejhallgatóként. Ezt a tulajdonságot nem minden konkurens gyártó „tudja”! Egy feltöltéssel (lithium-ion akkumulátorok) átlagosan 40 órán keresztül hallgathatunk zenét, a hordozható zenelejátszók (manapság jellemzően telefonok) garantáltan hamarább adják be a kulcsot! A csomagban találunk még aranyozott csatlakozóval (3.5 mm) ellátott, 1.4 m hosszú kábelt, egy másik alumínium fejpántot (gondolva a kisebb fejmérettel rendelkezőkre) és egy jópofa hordtáskát, amiben használaton kívül, vagy utazás közben tárolhatjuk fejhallgatónkat. Sajnos a gyártó nagyon szűkszavúan bánt a technikai adatok közlésekor, annyit sikerült kiderítenem, hogy oldalanként egy-egy 40 mm átmérőjű driver dolgozik, amelyeknek frekvencia-átvitele 16Hz-től 20kHz-ig tart, impadenciája 32 Ohm és természetesen zárt rendszerű. 

Tesztalanyunkat első körben egy androidos okostelefonhoz csatlakoztattam, amelynek processzora elég erős ahhoz, hogy a veszteségmentes tömörítést alkalmazó FLAC fájlokat lejátssza. Ehhez többféle zenét rippeltem be a meglévő zenei CD-gyűjteményemből, a technikai és megszólaltatási kötöttségek miatt 16 bites, 44,1 kHz-es formátumba, majd a nyakamba vettem a várost, amire remek alkalmam kínálkozott a napi egy óra buszozás, amelyet a munkahelyemig és vissza teszek meg, alkalmanként jó minőségű, csendes Credo buszon, de előfordul csörgő-zörgő, hangos Ikarus is. A lejátszó-program a spártai egyszerűségű androidos andLess (hangszínszabályzó nélkül) volt, a műfajokat pedig igyekeztem széles skálán tartani: volt rockzene (AC/DC, Back In Black), jazz (Live from New York, válogatás), Tom Waits (Rain Dogs), Gipsy Kings (Roots), Leonard Cohen (Old Ideas) és egy kis populáris zene is (Adele 21). Fontos megjegyezni, hogy előfordulhat, hogy az NC-hez adott gyári kábellel nem tudunk kapcsolatot teremteni eszközeinkkel, mert a háromfelé osztott 3.5-es jackdugót nem minden eszköz szereti. A kipróbált lejátszók közül az iPhone 3-as gond nélkül vette az akadályt (ami természetes is, hiszen hozzá tervezték), azonban egy középkategóriás Androidos telefonnal már akadtak gondok, ide kellett egy „sima” 3,5-2,5-ös kábel. Ugyancsak nem illeszkedett egyik laptopomhoz, de a másikkal ment, és a próbára használt asztali számítógéppel sem voltak gondok. Tehát aki nem almás készülékkel használná, az tegyen egy próbát a csatlakozással, ha mégis szükség lenne másik kábelre, az olcsón beszerezhető. 

A hang 
 

Az NC-t a fejünkre téve azonnal feltűnik az a különös csend, ami hasonlít ahhoz, mint amikor a víz alá merülünk. A párnázat nagyon jól körbeöleli a fület, alá még egy termetesebb kagyló is simán befér, a fejpánt szintén kényelmes és nagyon jól tart! A zajszűrőt először kikapcsolt állapotban hagytam és örömmel nyugtáztam a teszt végén, hogy a hangminőségre nincsen hatással: a zene egyformán szólt a kapcsoló mindkét állásában, ami jó, tekintettel arra, ha lemerülnének a beépített telepek, amit a fejhallgatóhoz adott USB-n, számítógépről feltölthetünk. Ha bekapcsoljuk a zavarszűrőt, akkor gyakorlatilag kizárjuk a külvilágot magunk körül. Otthon, viszonylag csendes környezetben ez akár frusztráló is lehet, de az biztos, hogy a gyerekzsivaj, a bekapcsolva hagyott televízió, telefon csengése, mind-mind hallhatatlanok lesznek számunkra. Csendes buszon utazva átadhatjuk magunkat a zenének, és a hangosabb tömegközlekedési eszközökön is meglepően jól teljesít a dupla mikrofonos Harman! Kicsit tartottam tőle, hogy mit kezd a telefonom az NC-vel, de a hangerő minden várakozásomat felülmúlta: jól szabályozható, kellőképpen hangos, a legmagasabb kivezérlési jelszinten is torzításmentes, szóval az NC jól hajtható átlagos készülékkel is. 

A járatás során a hangminőség fokozatosan javult: a kezdetben nem túl precíz mély szekció a nap végére egy klasszissal jobb lett, a magas hangok pedig sokat veszítettek a kezdeti fémes jellegükből. Ez különösen tetten érhető volt Tom Waits és Leonard Cohen reszelős orgánumán, amelynek kísérőhangszerei sokat finomodtak, megtartva az énekesek előtérbe helyezett szerepét. A járatás tehát nagyon fontos ennél a készüléknél (is), ne ítéljük meg első hallásra az NC-t, mert az idő megérleli a hangját! A Harman/Kardon csúcskészüléke igazi all-rounder, legyen szó akár dörgedelmes AC/DC futamokról, vagy éppen kellemes jazz muzsikáról. Az NC részletező képessége is finomodott a bejáratás alatt, egyedül a térábrázolással nem voltam elégedett, azt csinálhatta volna jobban is, de ne felejtsük el, hogy az NC-t elsősorban utazáshoz tervezték, az otthoni csúcsminőségű zenehallgatáshoz keressünk inkább másik modellt, persze jóval drágábban! 

Frekvencia-átvitel: 16Hz–20kHz
Kábel: (Apple 3-gombos vezérlő, mikrofonnal) 1.4m 

 

Harman Kardon NC fejhallgató a webshopban.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír teszt Harman Kardon

Keresés