Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Menü

Fejhallgató ABC

Fejhallgató ABC

Mielőtt megvásárolja fejhallgatóját, talán érdemes megtudni róla néhány dolgot. Az alábbi útmutatóban találhat az Ön igényével egyező kérdést, így biztosan talál kérdésére megfelelő választ.

Amikor a fejhallgatóról esik szó, annyiféle véleményt hallunk, ahány embert megkérdezünk. Más szóval, nem létezik ”Legjobb Fejhallgató”, de létezik az Önnek legjobban megfelelő fejhallgató: a füléhez, zenei és kényelemi igényéhez, ízléséhez és a pénztárcájához legjobban illő.Ha a vásárlásra szánja magát anélkül, hogy határozott elképzelése lenne, érdemes átgondolni néhány dolgot.

Kényelem:

Ha a fejhallgató használata kényelmetlen, nem fogja szívesen használni. Mivel nem vagyunk egyformák, ez gyakorlatilag egyéni ízlés kérdése.

 • Szeretne a fülét teljesen befedő fejhallgatót használni? (Over Ear)
 • Szeretne a fülre illeszkedő fejhallgatót? (On Ear)
 • Szeretne a hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgatót? (Earbuds)
 • Szeretne a hallójáratba illeszthető fülhallgatót? (Earphones)

A lehetőségek széles tárából ki kell választania az ízléséhez legjobban illeszkedő hangzású fejhallgatót, függetlenül attól, melyik használata a legkényelmesebb.

 

Hol és hogyan használja a fejhallgatót?

Elsősorban otthon szeretné használni? Fejhallgatók otthonra.

Ha főként otthon szeretné használni, érdemes megfontolni néhány dolgot. Ha a fejhallgatót nagyrészt az otthoni szórakozáshoz használja, mint TV, DVD/Blu-ray nézéshez vagy játék konzol használatához – A vezeték nélküli fejhallgatók széles választéka áll rendelkezésre (akár mikrofonnal, vagy mikrofon nélkül), mellyel fokozhatja az otthoni szórakozás élményét.

Ha inkább a kényelmes karosszékben ülve egy transzcendentális zenei élménnyel frissítené elméjét, ajánlatos egy kifejezetten fejhallgatóhoz kialakított erősítőt használni. Oldalunkon számos erősítőt kínálunk ahhoz, hogy az adott típust fejhallgatóhoz csatlakoztatva elképesztő élményben lehessen része.

 

Az irodában? Fejhallgatók irodába, munkahelyre

Ha a fejhallgatót főleg az irodában használja, ajánlatos egy zárt kialakítású fejhallgatót választani, amiből nem hallatszik ki annyira a hang. Így a környezetében tartózkodókat nem zavarja annyira a fejhallgatóból kiszűrődő hang. Azt tapasztaljuk, sok zenerajongó szívesen használ fejhallgató erősítőt az irodában vagy munkahelyén.

 

Útközben? Fejhallgatók és fülhallgatók utazáshoz

Utazáskor szerencsés, ha a fejhallgató néhány különleges jellemzővel rendelkezik:

 • Összehajtható, könnyű, könnyen tárolható és kezelhető útközben.
 • Rendelkezik zajcsökkentéssel/zajszigeteléssel. 
 • Jól használható hordozható eszközökkel
 • Rendelkezik Bluetooth funkcióval, rendelkezik az adott készülékkel kompatibilis mikrofonnal és/vagy vezérlő gombokkal.

.

Testmozgáshoz? Fülhallgatók, fejhallgatók sportoláshoz, futáshoz.

Amikor fülhallgatót, fejhallgatót használ testmozgáshoz, érdemes olyan modellt választani, amely az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

 • Verejtéknek ellenálló kialakítás
 • Könnyű
 • Gyors mozgás közben is a fejen marad.
 • Hordozható lejátszóhoz alkalmazható fejhallgató

 

Stúdióban?

Ha a fejhallgatót egy stúdióban használja, érdemes megfontolni:

 • Egy zárt kialakítású fejhallgató megelőzi, hogy a hang visszajusson a mikrofonokba.
 • Az egy oldalon vezetett kábelű fejhallgató zavarja legkevésbé a zenészt.
 • A semlegeshez közel álló hangzású fejhallgatóval a zenész hallhatja az előadás részleteit és hibáit.
 • Egy elég kényelmes és párnázott fejhallgató nem zavarja az előadót.
 • Kemény kivitelű fejhallgató, amivel beizzadhat, leejtheti és a vágható cigaretta füst sem károsítja jelentősen.

Ha a fejhallgatót a vezérlő szobában használja monitorozáshoz / keveréshez / hangszereléshez vagy vágáshoz, vegye figyelembe:

 • Egy rendkívül pontos frekvencia átvitelű fejhallgató.
 • Egy alacsony felharmonikus torzítású fejhallgató.
 • Egy kiváló színpadot és hangzásképet produkáló fejhallgató.
 • Egy órákon át kényelmes használatot biztosító fejhallgató.

A fenti jellemzők lehetővé teszik, hogy meghallja az előadás hibáit, kiegyensúlyozatlanságát és fázis problémáit.

 

Milyen hangzást szeret?

Ha egy igényes hallgatási élményt kíván, leginkább egy látszólag semleges tonális egyensúlyú fejhallgató lehet alkalmas.

Ha inkább egy szórakoztató, ábrándozó hangzást kedvel, egy mély hangokban gazdag, vagy lágy/telt hangzású fejhallgató alkalmasabb.

A fejhallgató hangjának egyéb jellemzői: részletek, sebesség és tranziens átvitel. Ha főleg a hangminőség érdekli, válasszon a kívánt ársávban egy nagyon részletezett és tiszta hangzású fejhallgatót.

A Fejhallgatóplaza-nál folyamatosan frissítjük termékeink adatait és felülvizsgáljuk az összes forgalmazott modellt, így mielőtt megvásárolná, minden információt megismerhet a fejhallgató hangjáról. Keresse szakképzett eladónkat, hogy kérdéseire választ kapva mindent megtudjon.

 

EGY KIS TÖRTÉNELEM

Mára a fejhallgató vált a zenehallgatás fő eszközévé. Ez nem mindig volt így. A XX. század első háromnegyedében, a legtöbbször teljes sávú hangszórón hallgattak zenét. Jóllehet, a fejhallgató már 1910 körül elnyerte korai formáját, amikor a monitorozáshoz a rádió és telefon kezelők primitív/gyenge hangminőségű fejhallgatót használtak. 1937-ben a német Beyerdynamic piacra dobta a legelső dinamikus hangszórójú fejhallgatót. Ebben az időben a hangminőség fejlődésében ez jelentette legnagyobb eredményt. Valójában, a napjainkban előállított fejhallgatók alapvető része még ma is a dinamikus hangszóró. 1958-ban a sztereo lemezek növekvő iparához igazodva, John C. Koss bevezette a sztereo fejhallgatót. 1979-ben Sony világpiacra dobta a Walkman-t – egy készüléket, amivel menet közben hallgatható egy magno kazetta. Azonban, a Walkman használatához fejhallgató is szükséges – és így, elindult a fejhallgató a csúcsig tartó rendületlen menetelése. A XX. század végén a digitális zenei forradalom véglegesen nélkülönözhetetlenné tette a fejhallgatót. Most, a tenyerében tartva kezelhet egy egész életre való zenei gyűjteményt és fejhallgatón keresztül bárhol meghallgathatja.

FEJHALLGATÓ ÉS A MOZGALMAS ÉLET

A teljes lendülettel nyomuló digitális/hordozható eszköz forradalomban a fejhallgató gyártó cégek lázasan fejlesztették/tökéletesítették termékeiket, hogy megfelelhessenek a folyton változó technikai elvárásoknak és a vásárlói igényeknek.

Ma, a fülhallgatók (a fülbe illeszthető apró fejhallgatók) egy parányi méretű dobozkába illesztve alkalmasak a rendkívül magas minőségű hangzás reprodukálására. A legutóbbi idők átfogó kutatásainak és fejlesztéseinek köszönhetően az aktív zajcsökkentésű fejhallgatók képesek a külső zajok akár 90%-át megszűntetni. Ez nem csak azoknak előnyös, akik szeretnek menet közben kristály tiszta zenét hallgatni, de a zajos környezetben, járművön vagy repülőn utazóknak is egy nyugodt, csendes légkört teremthet. A vezeték nélküli fejhallgatók nagyban megkönnyíthetik azoknak az életét, akik szeretnének TV-t nézni és közben más feladatot ellátni anélkül, hogy a környezetükben lévőket zavarnák. A Bluetooth fejhallgatók könnyen csatlakoztathatók a legtöbb okostelefonhoz és MP3 lejátszóhoz, gyakran mikrofonnal felszereltek, biztosítva a felhasználó számára a kihangosítón (headset) keresztüli telefonálást. 
És természetesen, a fejhallgatók eddig soha nem látott mértékben próbálják elérni a referencia hangminőséget. Annyi fejhallgató gyártó harcolta ki magának, hogy megteremtse a világ legjobb hangzását, annyi forradalmat láttunk már a fejhallgatók fejlődésében; és annyira örülünk ezeknek! Ez a Fejhallgatók kora!

MIÉRT A FEJHALLGATÓ A HANGSZÓRÓHOZ?

Amikor összehasonlítjuk egy teljes sávú hangszóróval, a fejhallgató azzal a nyilvánvaló előnnyel rendelkezik, hogy kialakításából adódóan zavaró tényezők a lehető legkisebb mértékben alakítják a végső hanghatást. A teljes sávú hangszóróból kiáradó hangot rengeteg tényező befolyásolja és rontja minőségét, mielőtt a hallgató füléhez elér. Mielőtt a hang elérne füléhez, átjut a levegőn, a nyomvonalában lévő anyagok és a falak befolyásolják. Egy csúcsminőségű hangszóró is tud borzalmas hangot produkálni, ha egy elégtelen akusztikus jellemzőjű helyiségbe kerül. Még akkor is, ha a helyiség kialakítása, a felhasznált anyagok és a hangszóró elhelyezése is optimális, egy másik tényező is fontos szerepet játszik abban, hogy a hallgató hogyan érzékeli a hangot, mégpedig a hallgató a hangszóróhoz viszonyított helyzete. Mindezeket figyelembe véve kimondható, fejhallgatóval sokkal egyszerűbben, jóval kisebb költséggel és kevesebb megkötéssel lehet kiváló hangminőséget elérni. A fejhallgató és a fül közötti távolság biztosítja, hogy sokkal kevesebb akadály zavarja a hangot, míg elér a hallgató füléhez. Nincs helyiség elrendezés: bárhol ülhet, ahol csak akar; nincs akadály, ha hordozható megoldást szeretne, sétálhat körbe-körbe.

Fejhallgató és egészség

Ma már mindenhol találkozhatunk fejhallgatóval. Úgy tűnik, mindenki egy iPod buborékban éli életét, akár a tömegközlekedésben, sétáláskor, az irodai asztala előtt ülve vagy az otthoni olvasás közben. Szeretnénk néhány tanácsot adni ahhoz, hogyan őrizheti meg füle egészségét fejhallgató használatakor.

Milyen hangerőn?

Nincs pontosan meghatározott szám arra, milyen hangos lehet a zene, de a 85 dB körüli érték a leggyakrabban megadott érték. Mivel senki sem tudja pontosan, mit jelent ez, lássunk néhány alapszabályt. Soha ne hallgasson zenét a legnagyobb hangerő 70%-nál magasabb szinten, ha a fejhallgatót egész nap használja, vagy ne állítson 80%-nál magasabb szintet, ha a fejhallgatót egy órán keresztül használja. Alapvetően, annál jobb, minél alacsonyabb szinten tudja tartani a hangerőt.

Ne használja a fejhallgatót a külső zaj elnyomására!

Ha egy zajos közegben tartózkodik, ne növelje a hangerőt, hogy elnyomja a külső zajt. Jobban teszi, ha egy félig zárt vagy valamilyen zajcsökkentő, zajszigetelő kialakítású fejhallgatót használ.

 

FEJHALLGATÓ TÍPUSOK
 • A fület teljesen befedő (Over Ear)
 • A fülre illeszkedő (On Ear)
 • Nyitott / Zárt kialakítású
 • A hallójáratba illeszthető (In Ear)
 • A hallójárat bejáratához illeszkedő (Earbuds)
 • Hordozható
 • Zajcsökkentő (Noise Cancelling)
 • Vezeték nélküli (Wireless)
 • Sport
 • DJ
 • Játék konzolhoz (Gaming)
 • Surround hangzást nyújtó

A fület teljesen befedő fejhallgató (Teljes méretű vagy Circumaural-ként is ismert)

A fület teljesen befedő fejhallgatók általában nagyobbak a többi kategóriában találhatóknál, mivel a fülpárna a fül köré illeszkedik és nem támaszkodik a fülre. A fül és a hangszóró közötti távolságból adódóan, ez a kategória nyújtja a legkiterjedtebb hangszínpadot.

A fülre illeszkedő fejhallgató (Supra aural)

A fülre illeszkedő fejhallgató a fülre ül, nem teríti be a fület. Általában könnyebb és jobban hordozható, mint a fület teljesen befedő fejhallgató. Remek választás azoknak, akik hordozható fejhallgatót szeretnének és nem zavarja őket, hogy a fejhallgató a fülükre illeszkedik.

Zárt vagy Nyitott kialakítású fejhallgató (és Félig nyitott, Semi Open)

A fület teljesen befedő vagy a fülre illeszkedő fejhallgató kétféle kialakításban kapható.

 • A zárt kialakítású (szigeteltnek is hívják, Sealed) fejhallgató csökkenti a környezetből érkező zajt, és nagymértékben megakadályozza, hogy a hang kijusson a külső környezetbe. A zárt kialakítású teljes méretű fejhallgató ajánlott a kültéri használatra vagy zajos környezethez, mint például egy DJ-pulthoz. További példák arra, hogy hol nélkülönözhetetlen egy zárt kialakítású fejhallgató: az irodában, könyvtárban, és más olyan helyen, ahol a közelünkben ülő személy szeretné élvezni a csendes környezetet. Természetesen, a zárt kialakítású fejhallgató akkor is jó választás, ha sokat közlekedik, ingázik. Fontos megkülönböztetni a zárt kialakítású fejhallgatót az Aktív zajcsökkentő fejhallgatótól. Az Aktív zajcsökkentés (vagy ANC) egy elektronikus úton előállított zajcsökkentő típus és általában nagymértékben lecsökkenti a külső zajokat. Azt se felejtse, hogy sok, elektronikus zajcsökkentéssel nem rendelkező fejhallgató is kiválóan elvégzi a külső zajok csökkentését.
 • Nyitott kialakítású fejhallgató közel sem csökkenti a külső zajt olyan mértékben, mint a zárt kialakítású. Az Önhöz közel ülő szinte tisztán hallhatja azt, amit akár alacsony hangerőn hallgat. Azonban, az optimális hangzás érdekében néhány fejhallgatót kifejezetten nem zárt kialakításúra terveztek. Ez esetben, ezek a nyitott kialakítású fejhallgatók a legalkalmasabbak az igényes zenehallgatáshoz.

 

Mikor és hol a legjobb választás egy zárt fejhallgató:

·         Zajos környezetben

·         Utazás, ingázás közben

·         Irodában és könyvtárban

·         DJ munkához

·         Stúdió felvételhez

·         Otthoni használathoz

Mikor és hol a legjobb választás egy nyitott fejhallgató:

·         Otthoni zenehallgatáshoz

·         Keveréshez és hangszerelés rögzítéséhez (mastering)

A hallójáratba illeszthető (fülhallgató, fül-monitor, IEM, hallójárati fülhallgató) fülhallgató

A Fül-monitor a hallójárat bejáratába ül, akkor működik, szól a legjobban, ha szorosan illeszkedik a járatba. A hallójáratba illeszthető fülhallgatók általában elég jól kizárják a környezet zaját anélkül, hogy szükség lenne valamilyen zajcsökkentésre (ANC). Azonban, a cégek már megjelentek az aktív zajcsökkentésű fülhallgatókkal, melyek extra zajcsökkentést biztosítanak. A hallójáratba illeszthető fülhallgató (Earbuds) több dologban eltér a hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgatótól. A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató a fül külső részébe illeszkedik, míg a hallójáratba illeszthető fülhallgató bemegy a fülbe.

 

 

A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató (Earbuds)

A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató közvetlenül a fül bejáratához, a fülkagylóárokhoz illeszkedik. Kis méretű, kis tömegű és könnyű vele a közlekedés. A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató kialakítása nem teszi lehetővé, hogy kizárja a külső zajokat, és hangzásuk sem annyira letisztult, mint a hallójáratba illeszthető fülhallgatóké. Gyakran olcsóbb, minta a hallójáratba illeszthető fülhallgató. Számos hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgatót kínálnak gyártmányfüggő lejátszás vezérlő funkcióval és mikrofonnal.

 

KATEGÓRIÁK STÍLUS SZERINT

Hogy megkönnyítsük döntését, egy rövid leírást mellékeltünk a kategóriákhoz, hogy megtalálja a stílusához legjobban illőt.

Hordozható fejhallgató

A hordozható fejhallgató azokat a fejhallgatókat jelenti, amiket hordozható audio eszközökhöz használhatók, mint például egy iPod vagy más MP3 lejátszó. A kényelmes tárolás és hordozhatóság érdekében, közülük néhány összehajtható. Más hordozható fejhallgató nem a mérete alapján minősül hordozhatónak, hanem inkább azért, mert kiváló hangzást nyújt egy hordozható lejátszóval. Számos hordozható fejhallgatót kínálnak gyártmányfüggő lejátszás vezérlő funkcióval és mikrofonnal. Számos hordozható fejhallgatót találhatunk olyan kábel hosszal, ami különösen alkalmassá teszi arra, hogy a hordozható lejátszót a kezében tarthassa.

A hordozható kategóriának néhány alkategóriája létezik: utcai (Street); a nyak mögötti pánttal rendelkező, a fejpánt helyett, és fülre akasztható (Ear Clips), ami egy hurokkal rögzíti a fülön a fejhallgatót és nem egy fejpánttal. Az új vezetéknélküli fejhallgatók ilyen, fülre akasztható kivitelűek.

Zajcsökkentő fejhallgató

A zajcsökkentő fejhallgatók egy ”romboló” hatású hanggal kizárják a háttérzaj nagy részét. 

Az aktív zajcsökkentő funkció megtalálható néhány Fület teljesen befedő és Fülre illeszkedő fejhallgató modellnél. Sokkal ritkábban, de megtalálható néhány hallójáratba illeszthető kivitelnél.

Vezeték nélküli fejhallgató

A vezetéknélküli fejhallgató a hallgató személy útjába álló vezetékek nélkül képes jelek vételére. Ez kiváló TV nézéshez, játék konzolokhoz vagy más házi mozi alkalmazáshoz. Fontos meghatározni, hogy hogyan kapcsolódik a rendszer a fejhallgatóhoz. A TV vagy más olyan készülék, ami digitális kimenettel rendelkezik, párosítható egy kiváló felbontású hangzást biztosító surround fejhallgatóval. Négy fő mód létezik a jel vezetéknélküli továbbítására:

1.    Bluetooth – kényelmesen használható azokkal a készülékekkel, melyek rendelkeznek vezetéknélküli technológiával, mint például egy okostelefon.

2.    Infravörös – egy forráshoz csatlakoztatható adót használ, mely jelet továbbít a fejhallgatóhoz. Legjobb TV-nézéshez, zenehallgatáshoz nem, mivel nem képes jelet generálni a teljes hallható tartományban. Az infravörös jelekhez szükséges, hogy a fejhallgató folyamatosan lássa az adót. A jel nem lép át a falon.

3.    UHF – ez is egy adót használ, mely normál estben akár 100 méter hatótávolságot biztosít, jobb hangminőséggel. Ez alkalmasabb zenehallgatáshoz.

4.    RF – a többi vezetéknélküli fejhallgatónál jóval magasabb hangminőséget biztosít. Ez a leg költségesebb, és a digitális rádióátvitellel alkalmas az optimális zenehallgatásra.

Az igényes zenehallgatáshoz és stúdióban használjon vezetékes fejhallgatót az optimális hangminőség eléréséhez.

Sport fejhallgató

A Sport fejhallgató könnyű fej- vagy fülhallgató, ami ideális azoknak, akik zenehallgatás közben mozognak. Ideális az aktív felhasználóknak, mivel általában verejtékálló anyagból készülnek és a legnagyobb mozgékonyság mellett szilárd rögzítést biztosítanak. Gyakran fej mögötti, hallójáratba illeszthető és felcsatolható kivitelűek.

DJ fejhallgató / DJ stílusú fejhallgató

A DJ / DJ stílusú fejhallgató a DJ-k igényeihez igazodó kialakítású. A zárt kivitel és a mély kiemelés segíti a DJ-t, hogy hallja, mi kell a tömeg megmozgatásához. A kialakítás tervezése nem ér véget itt. A DJ fejhallgató általában könnyen tárolható és forgatható hallgatóval rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a DJ egyik fülével a zenére figyeljen, míg a másikkal hallhatja a tömeget. Ezért jól használható partikon és közvetítésekhez. A legtöbb DJ fejhallgató rendkívül tartós kivitelű. Ebből adódóan, a zenehallgatók gyakran keresik ezt a kivitelt saját használatra.

Fejhallgató / Headset játék konzolhoz

A játék konzolhoz alkalmazható headset a játék konzolokhoz és PC-hez csatlakoztatható. A játék konzolhoz alkalmazható fejhallgató az órákig tartó játék élményhez nyújt kényelmes használatot. Általában a fület teljesen befedő burkolattal rendelkezik, a legjobb hangminőség érdekében. A mikrofon zajszűrő kialakítású, hogy kiküszöbölje a magas zajszintet. Néhány headset alkalmas a surround hang technológia használatához, amivel növelhető a játék élmény és optimalizálja a képességet.

Surround fejhallgató

A surround fejhallgató csatlakoztatható bármely surround hangrendszerhez, így elérhető a surround hangszórók használatakor tapasztalhatóval azonos átfogó surround hanghatás. Elképesztően élénk hanghatást hallható. Ezért, a játék konzolhoz alkalmazható legjobb fejhallgató a surround fejhallgató. Virtuális és valós surround fejhallgató is létezik. Ez a legjobb választás házi mozi használatakor.

A virtuális surround hangzású fejhallgató valósághű, szimulált surround hangzást nyújt a fejhallgató elejében elhelyezkedő 3 hangszóróval, a hátsó részében elhelyezkedő 2 hangszóróval és egy mélysugárzóval, ami a mély hangokat és a robbanást hangját adja vissza.

A valóságos surround hangzású fejhallgatóban független hangkamrák találhatók, általában a fejhallgató elejében elhelyezkedő 4 hangszóróval, a hátsó részében elhelyezkedő 2 hangszóróval, még valósághűbb térhangzást nyújtva.

Oktatótermi fejhallgató

Az oktatótermi fejhallgató jól beállítható, a könnyebb tárolás érdekében összehajtható és könnyen tisztítható. Arra tervezték, hogy csökkentse a zavaró környezeti zajt. Kialakítása olyan, hogy éveken keresztül ellenálljon egy oktatótermi használatnak.

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

·         Hogyan értékeljem a fejhallgató műszaki adatait?

·         Mi az impedancia?

·         Mire utal a fejhallgatóm impedancia értéke?

·         Mit árul el a fejhallgatóm frekvencia átvitele?

·         Fejhallgató kontra Headset – Mi a különbség?

·         Fejhallgató kontra Fülhallgató – Mi a különbség?

Hogyan értékeljem a fejhallgató műszaki adatait?

·         A nagyobb hangszóró jobb hangot jelent?

Nem! Rengeteg változó játszik szerepet a hang előállításában. Míg a hangszóró mérete hatással lehet a hangminőségre, egyéb tényező, mint a felhasznált anyag, a fül és a hangszóró közötti távolság, a fejhallgató akusztikus szigetelése stb. hasonló vagy még nagyobb jelentőséggel bírhat a hang előállításában.

·         A hangszóró mérete elárul valami fontosat a fejhallgató hangjáról?

Ha azonos gyártó, hasonló anyagból készült fejhallgatóit hasonlítja össze, valószínűleg a nagyobb hangszóró szélesebb frekvencia átvitellel rendelkezik, a fejhallgató hangminősége szempontjából semmilyen valós összefüggés nem állapítható meg a hangszóró méretével.

·         Mi a helyzet a több hangszórót tartalmazó surround hangzású fejhallgatókkal, ez jobb hangzást nyújt?

Nem feltétlenül. Játékhoz és házi mozi alkalmazáshoz gyakran célszerű, ha surround hangzású fejhallgatót használ, mivel a játék és a házi mozi konzolok surround hangzást nyújtanak a valósághoz jobban igazodó és magával ragadóbb hangélmény érdekében. A legtöbb esetben egy zenei felvételt surround hangzású fejhallgatóval meghallgatva az élmény nem lesz meggyőző a hallgatóra egy mono vagy sztereo fejhallgatóhoz viszonyítva. Zene felvétel hallgatásakor egy jó sztereo fejhallgató felülmúlhat egy kiváló surround hangzású fejhallgatót.

·         Mi a helyzet az oldalanként több kiegyenlített felépítésű hangszórót tartalmazó fülhallgatóval. A több hangszóró ebben az esetben jobb hangzást nyújt, mint a szimpla hangszóró?

Gyakrabban jelent jobb hangzást! Ha egy fülhallgató több hangszóróval rendelkezik, ez azt jelenti, hogy a különböző frekvencia tartományhoz más és más hangszóró tartozik. Egy hangszóró felelős a mély hangokért, míg egy másik felel a magas hangokért. Ez a kialakítás gyakran nagyobb részletező és szabályzó képességet biztosít a fülhallgatónak.

Mi az impedancia?

Egyszerűen megfogalmazva, az impedancia az áramfolyás gátlását határozza meg egy elektromos áramkörben. Míg az ellenállás kifejezetten az egyenáramú áramkörök jellemzője, az impedancia ettől eltérő, kifejezetten a váltakozó áramú áramkörök jellemzője, a kapacitás és induktivitás hatását veszi figyelembe.

Mire utal a fejhallgatóm impedancia értéke?

Arra utal, hogy az optimális hang eléréséhez szükség lehet egy fejhallgató erősítőre…

·        MAGAS IMPEDANCIA: Nem javasolt hordozható eszközökkel használni, mint például egy iPod-dal. A legkézenfekvőbb indok, a legtöbb esetben a fejhallgató hangereje nem lesz elég magas egy hordozható eszközzel. Ez azért van így, mert egy magas impedanciájú fejhallgatóhoz nagyobb feszültség szükséges, mint amit egy hordozható eszköz képes szolgáltatni. Ezért, egy magas impedanciájú fejhallgató alkalmazásakor ajánlatos egy erre tervezett fejhallgató erősítő használata.

·        ALACSONY IMPEDANCIA: Az alacsony impedanciájú fejhallgató általában hangosabb lesz hordozható eszközhöz kapcsolva. Azonban, néhány esetben, még egy alacsony impedanciájú fejhallgatóhoz is ajánlott egy fejhallgató erősítőt alkalmazni. Ennek oka, az alacsony impedanciájú fejhallgató jellemzően sokkal jobban szól, ha nagyobb árammal tápláljuk. Egy alacsony impedanciájú fejhallgató frekvencia átvitele nagymértékben megváltozik és feljavul (különösen a mély tartományban) amikor egy elegendő áramot biztosító erősítővel használjuk. Ritkán, néhány alacsony impedanciájú fejhallgató esetén, mint az AKG Q701, ami nem csupán a jobb minőség eléréséhez igényel nagy áramot, hanem a megfelelő hangerőhöz is. Ez egy jó példa arra az esetre, amikor a fejhallgató impedanciája nem túl magas, ám az érzékenysége sem. Ebben az esetben a fejhallgató meghajtásához több energia szükséges.

·        A HORDOZHATÓSÁGI TÉNYEZŐ: Majdnem minden esetben, egy 32 Ohm vagy alacsonyabb impedanciájú fejhallgató kompatibilis és/vagy közvetlenül csatlakoztatható egy hordozható készülékhez vagy számítógép fejhallgató kimenetéhez. Egyes 32 Ohm impedanciájú fejhallgató estében, a legjobb hangminőség érdekében érdemes erősítőt használni, de néhány felhasználó számára megfelelő, ha fejhallgatókat egy mobil eszközzel hallgatja. A legtöbb hallójáratba illeszthető fülhallgatót a gyártó arra tervezte, hogy a hordozható eszközökhöz közvetlenül csatlakoztatható legyen. Létezik olyan erősítő, hordozható és telepített is, ami a <32 Ohm impedanciájú fejhallgató legjobb hangminőségének eléréséhez szükséges, egy 32 Ohm vagy alacsonyabb impedanciájú fejhallgatóhoz ritka esetben lehet szükség erősítőre. Ha egy vezetékes fejhallgatón nem található impedancia megjelölés, biztosan feltételezhető, hogy a fejhallgató használható hordozható eszközökhöz. Ha egy fejhallgató adatai között 100 Ohm alatti impedancia értéket és egy magas érzékenységet találunk, szinte biztosan használható hordozható eszközökhöz.

Mit árul el a fejhallgatóm frekvencia átvitele?

A frekvencia átvitel megadja, hogy a fejhallgató milyen frekvencia értékek között képes hangot visszaadni. Ez a legalacsonyabb mély frekvenciára és a legnagyobb magas frekvenciára utal. A emberek többsége nem hall 20 Hz alatti és 20 kHz feletti hangokat. Néhány fejhallgató átvitele meghaladja az emberi hallás határát. Például a Sony SA5000 képes hangot produkálni 110 kHz-ig. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a fejhallgató jobb egy olyan fejhallgatónál, aminek a felső határfrekvenciája 25 kHz. Azonban, az emberi fül képes érzékelni a megadott határon túli frekvenciát (20 Hz – 20 kHz), néhány felhasználó igényli, hogy hallhassa az emberi hallás határain túli frekvenciákat.

Fejhallgató kontra Headset – Mi a különbség?

Elég nagy zűrzavar tapasztalható a fejhallgató és a headset közötti különbség megítélésében. Csakugyan, ha Google keresőbe beírjuk a Headset szót, egy csomó fejhallgatót találhatunk. Miért van ez így? Ha repülőn utazunk folyamatosan azt mondják, fizessünk 2 $-t ha headset-et kérünk a film nézéshez. Miért teszik ezt? Nem tudjuk!

A headset egy olyan eszköz, amit a fejünkre helyezhetünk, segítségével hallhatunk és beszélhetünk is. A headset mindig tartalmaz mikrofont.

A fejhallgató egy olyan audio eszköz, ami fejre helyezhető és csak hallgatásra alkalmas.

Összefoglalva, ha nincs mikrofonja, akkor az egy fejhallgató. Ha van rajta mikrofon, az egy headset.

Szóval, amikor legközelebb repül, és megkérdezik hogy kér-e headste-et a film nézéséhez, mondja azt udvariasan, hogy jobban örülne egy fejhallgatónak. Vagy használja a sajátját!

Fejhallgató kontra Fülhallgató – Mi a különbség?

A fejhallgató és a fülhallgató, az ugyanaz? Mindkettő a fejre helyezhető hallgató eszköz. A fejhallgató a fülön kívülre helyezhető; általában a fej fölött, egy fejpánttal hordható, de hordható a nyak mögött, vagy egy idommal rögzíthető a fülre. A fülhallgató a fülbe illeszkedik, akár egy csak a fül bejáratához illeszkedő vagy a fülbe füldugóként mélyen behatoló és a külső zajt kizáró fülhallgató.

A fejhallgató és a fülhallgató hangja egyszerűen más. Ez tényleg az egyéni ízlésen múlik, hogy ki melyiket szereti. A fejhallgató nagyobb légáramot teremt, de a fülhallgató sokkal jobban szigeteli a külső zajt, finomabb (mivel kisebb hangerővel használható), gazdaságosabb (nem kell hozzá erősítő), és a hang inkább a ”fejben” szólal meg, mint a balról és jobbról.

A legtöbb felső kategóriájú fülhallgató kiválóan szól közvetlenül egy hordozható eszközhöz csatlakoztatva anélkül, hogy további erősítés lenne szükséges. Egy felső kategóriájú fejhallgató rendszerint jobban szól, ha erősítőhöz csatlakoztatjuk.

 

 forrás: Robert Murdock

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés