Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Menü

AKG K550 fejhallgató teszt

hifipiac.hu
2014. 02. 03. 00:00:00
AKG K550 fejhallgató teszt
A már különösen elegáns csomagolásával prémium érzetet sugalló nagyméretű K550-as fejhallgató tervezői sikeresen találták meg a tökéletes egyensúlyt a zajokat hatékonyan kizáró zárt kialakítás, és a mind a külsőben, mind a viselési komfortban, mind pedig a szellős, transzparens megszólalásban megnyilvánuló nyitott jelleg között. A nagyméretű, vaj puha bőrrel bevont kagylókban a kategória legnagyobbjának számító 50 mm-es meghajtók találhatók, a 2D kialakítás révén pedig a pánton elforgatható kagylók ideálisan simulnak a fejre, és a szerkezet nem is nehéz, ennek okán hosszú ideig kényelmesen lehet viselni.

A fekete/metál fekete színkombinációjú dinamikus rendszerű fejhallgató hangképző rendszere a Real Image Engineering tervezési koncepció eredményeképpen pontos és élethű megszólalást, valamint széles és mély színpad megjelenítést ígér. A zárt kialakítás és a passzív zajcsökkentés együttese hatásosan kizárja a környezeti zajokat, aminek köszönhetően a K550 az otthoni használat mellett akár az utcán vagy a tömegközlekedés során is sikerrel alkalmazható, már ha nem zavarja az embert, hogy „csodásítja” magát a nagyméretű fülessel. A 3 m hosszú 99,99%-os oxigénmentes réz kábel végén aranyozott 3,5 mm-es jack dugó található, melyhez tökéletes kontaktust biztosító csavaros módon kapcsolódik az ugyancsak aranyozott 6,3 mm-es adapter.

Hangminőség
Az úri közönség önfeledt, könnyed stílusban zajong és cseverészik, a tér jókora méretű, minden irányban messze eltávolodik a fejemtől. A zene felszabadult, lendületes és átlagosan testes dobokkal indul, a zenészek játéka valódi örömzene hangulatot sugároz. A tér, ha lehet, még jobban kinyílik és teljesen benépesül az érezhetően szerelemből játszó zenészekkel. A klarinét hangja levegős és nagyon könnyed, a selymes cinek pedig ügyesen díszítik az izgalmas produkciót. A dobok dinamikusak, a fejhallgató könnyed, sztatikus jellegű karaktere okán azonban nem túl súlyosak, így ez a típus nem a basszus-fanok ideális fülese. A cizellált hangzás rengeteg apró részlettel kényezteti a finomságokra fogékony füleket, a vibrafonszóló pedig megint csak nagy élmény, kellemes tónussal és szép hosszú, valóságos hatású lecsengésekkel.

Anne Sophie Van Oter Mozart áriája valódi csemege a K550 számára, ami szellős, nyílt és felszabadult hangzásával igazi tavaszt varázsol a búskomor januári délelőttbe. Az énekesnő valósággal szárnyra kap, és lendülete magával húzza az egész zenekart. A megszólalás kifinomult, levegős és részletező, a szóló szerepben „tündöklő” énekesnő, a zenekar és a környezet megjelenítése még ebben a mikro térben is egészen életszerű. A hangszínek életszerűek és világosak, a fuvolák ezüstjét például nagyon szépen ábrázolja, csakúgy, mint a vonósok néhol egészen andalító szólamait.

A „Men you were” c. felvétel odafigyelő és élvezetes ábrázolásában egyetlen hiányosságot tapasztaltam, mégpedig a valódi szomorúság hiányát, ami egész egyszerűen abból fakad, hogy a K550 túl optimista karakterű füles az ilyen „sötét” dolgok hiteles ábrázolásához. Transzparens és világos karaktere nem mélyül el a sajnálat mocsarában, viszont minden apró momentumot precízen ábrázol, a hangszíneket szépen „kibontogatja”, ha úgy tetszik, analizálja, így Shirley Horn hangjának nagyon finom reszelősségét is tökéletesen ábrázolja. A ritmusszekció rengeteg apró részletből áll össze, amit a fejhallgató hűen ábrázol, és a térben is precízen helyez el. Legjobb pillanataiban nagyon drága sztatikus típusokra emlékeztető részletekkel kényeztet, ilyenkor apró hiányosságai is semmivé foszlanak, olyannyira lenyűgöző, amit nyújt.

Pop-rock zenéken a fent említett pozitívumok mind tetten érhetők, így az átlagos típusoknál sokkal élvezetesebb hangzásban lehet része minden K550 tulajdonosnak, azonban a basszus nem a fejletépős kategóriába tartozik, így mérlegelni kell, kinek mi az igazán fontos. Értékelve hallottakat, én ezt a típust kifinomultsága és sztatikus jellege okán elsősorban igényes, akusztikus hangszeres műfajokhoz ajánlom, popzenéhez csak módjával, afféle kirándulás szerűen. 

Ajánlás
Felsőkategóriájú hangzás, megfizethető áron – lehetne a K550 találó szlogenje, mivel ezért az összegért nem nagyon találni olyan konkurenst, ami ennyi részlettel és ilyen transzparens, levegős és kifinomult hangokkal kényeztetne. Az érem másik oldalán az átlagos basszus található, amivel a típus ismét a sztatikus típusokra emlékeztet, és hát legyünk őszinték, azokat sem zúzós zenékre vásárolják. Finomabb könnyűzenéken, izgalmas hangzású muzsikákon, beszédhangon és általánosságban mindenféle akusztikus hangszeres műfajon a K550 igazán lenyűgöző teljesítményt nyújt, és egyben némi izgalmas betekintést enged az ezoterikus sztatikus modellek hangzásvilágába is.

Frekvencia átvitel: 12 Hz – 28 kHz 
Érzékenység: 114 dB 
Impedancai: 32 Ohm
Maximum bemeneti teljesítmény: 200mW 
Tömeg (kábel nélkül): 305 g 
 

AKG K550 fejhallgató a webshopban

Tartalomhoz tartozó címkék: hír teszt AKG

Keresés