Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Menü

Sennheiser IE800 - Új csúcskategóriás fülhallgató

FP
2014. 02. 04. 00:00:00
Sennheiser IE800 - Új csúcskategóriás fülhallgató A Sennheiser IE 800-as modellje a négyzetmilliméterenként legtöbb innovációt tartalmazó fülhallgató. És pontosan ennek köszönhető, hogy ezek a pici, hallójáratba dugható fülhallgatók magabiztosan versenyre kelnek a sokkal nagyobb, csúcskategóriás fejhallgatókkal is. Ezek a fülhallgatók telis-tele vannak úttörő ötletekkel, így az audiofil zenerajongók akár útközben is a lehető legtökéletesebb hangzást élvezhetik.

Hangminőségüket tekintve a hallójáratba dugható fülhallgatók a múltban korlátozott képességekkel rendelkeztek. Az IE 800 azonban új mércét állít: a Sennheiser az új modell alakjában felső-kategóriás szegmensét mostantól egy csúcsminőségű hordozható fejhallgatóval egészíti ki. „Az IE 800 hangzása könnyedén versenyre kel csúcskategóriás modelljeink hangzásával" - mondta Maurice Quarré, a Sennheiser Consumer Electronics GmbH Termék-életciklus Menedzsment részlegének igazgatója. Ezek a dinamikus, hallójáratba helyezhető fülhallgatók lenyűgözően ragyogó magas- és precíz basszus tartományt, részletekben gazdag, valósághű hangzásképet és 5 - 46.500 Hz-es frekvenciamenetet kínálnak.

Az IE 800 az innovatív műszaki megoldások mellett modern külsővel és kiváló minőségű alapanyagokkal rendelkezik, többek között karcolásálló kerámia burkolattal. A modell letisztult formája és fekete/ezüst színvilága adja azt a bizonyos pluszt. A csúcskategóriás fülhallgatót a Sennheiser németországi cégközpontjában tervezték meg és fejlesztették ki. És az új, hallójáratba dugható fülhallgatót itt is fogják gyártani.

Rendkívüli, hallójáratba dugható hangrendszer

Az IE 800 belseje számos apró innovációt rejt: a legfontosabb ezek közül a Sennheiser egyedi fejlesztésű Extra Wide Band (XWB) hangszórója. Mindössze 7 mm-es átmérőjével ez a legkisebb szélessávú audio jelátalakító, mely dinamikus fejhallgatók esetében jelenleg elérhető. A hangszóró működési elve magas hangnyomás szinteknél is torzításmentes hangzást garantál. „A magas minőségű, hallójáratba dugható fülhallgatók eddig ún. balanced-armature (szimmetrikus kialakítású) több-hangszórós rendszert használtak” - magyarázta Axel Grell, vezető akusztikus mérnök. „Ebben az esetben a teljes audio spektrum visszaadásához egyszerre több keskenysávú hangszórót kell működtetni. Ez a módszer azonban apró ugrásokkal és késleltetésekkel adja vissza a zenét." A Sennheiser által kifejlesztett, miniatűr XWB hangszóró ezzel ellentétben tökéletesen vissza tudja adni a teljes hallható frekvencia-spektrumot, sőt az ezt meghaladó frekvenciákat is. Ennek köszönhetően a zene kristálytisztán és tökéletesen perecíz időzítéssel kerül visszaadásra.

A prémium-kategóriás fejhallgatók hangzásbeli képességeinek teljes mértékű kihasználását célzó igyekezetünk egy további apró, de igen hatékony innovációhoz vezetett, nevezetesen egy szellőztetett mágnesrendszerhez. Az ötlet valójában igen egyszerű, melyet először a HD 700-as csúcskategóriás fejhallgatónál alkalmaztunk. „A membrán rezgő mozgása légáramot hoz létre a mágnesrendszer házában, ami a membránt kissé deformálja” - magyarázta Axel Grell. „Azzal, hogy a házban, közvetlenül a mágnesek alatt létrehoztunk két tökéletesen elhelyezett, precízen méretezett szellőzőnyílást, a légáramlatot egy megadott irányba terelhetjük. Ez minimalizálja a membrán deformációt, és a teljes harmonikus torzítást 0,06 %-nál kisebbre csökkenti".

Innovatív két-kamrás abszorber

Az IE 800 alakjában a Sennheiser-nek először sikerült az ún. „maszkhatást" (masking effect) megoldania. Ez az általános hangzás minőségét hátrányosan befolyásoló hatás a fülünk működési mechanizmusa miatt lép fel. „Az emberi fül képtelen érzékelni a hang alacsony hangerejű frekvencia elemeit, ha ugyanakkor az alacsonyabb frekvencia-tartományban sokkal hangosabb hangok is előfordulnak" - magyarázta Axel Grell. „Ez azt jelenti, hogy például a nagyon hangos alacsony-frekvenciás hangok „elfedik" a közép-frekvenciás tartomány nagyon halk hangjait. Ez különösen a hallójáratba dugható fülhallgatók esetében tapasztalható. A füldugó elzárja a hallójáratot, ami a 7-8 kHz-es tartományban kicsúcsosodó rezonanciát eredményez. Ez elfedi a hang tényleges, magasabb-frekvenciás elemeit. Pontosan ez az a probléma, melyet az IE 800-as modellben egy abszorber alkalmazásával megoldottak. A Sennheiser szabadalmaztatott két-kamrás rendszere elnyeli a rezonancia keltette energiát, így kiküszöböli a nemkívánatos csúcsokat. Ennek eredményeképpen a zene legapróbb frekvencia elemei és részletei is hallhatóvá válnak.

Magas fokú viselési kényelem

Az IE 800 optimális hangzásbeli tulajdonságait tovább fokozza a kitűnő viselési kényelem. A ház karcolásálló, bőrbarát kerámiából, míg a fülpárnák szintén bőrbarát szilikonból készültek. Ez kiküszöböli az allergia vagy a bőrirritáció kockázatát. A tökéletes illeszkedés biztosítása érdekében a Sennheiser - széleskörű nemzetközi ergonómiai tanulmányokra alapozva - új, ovális alakú füldugókat fejlesztett ki. A felhasználók tetszésük szerint választhatnak az ovális (SM/ML) és a kerek (S/M/L) füldugók közül. A fülpárnákon található védőháló védi a hangszórót a szennyeződéstől.

Műszaki jellemzők

Jelátalakító típusa: dinamikus, zárt, szellőztetett
Frekvenciamenet: 8 – 41.000 Hz (-3dB)
5 – 46.500 Hz (–10dB)
Impedancia: 24 Ω
Teljes harmonikus torzítás: < 0,06 % (1 kHz, 1V)
Tömeg: 8g
Kábelhossz: 1,2 m (szimmetrikus)

Tartalomhoz tartozó címkék: hír teszt

Keresés