Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Menü

AKG K619 DJ fejhallgató teszt

FP
2014. 01. 28. 14:38:09
AKG K619 DJ fejhallgató teszt

Az osztrák gyártó egyértelműen a fiatalokat célozza meg ezzel a típussal, elég csak a egy pillantást rávetni a hatféle neonszínben pompázó, K619-es nevet viselő fejhallgatóra. Az AKG a DJ sorozatába illesztette ezt a modellt, amely hű a cég hagyományaihoz: masszív, erőteljes pántja mindkét végén 90 fokkal elforgathatóak a driverek, ráadásul nem csak saját tengelyük körül, hanem vertikálisan is a fülünkhöz tudjuk igazítani a puha párnázattal borított hangszórókat. Ebből jutott bőségesen a fejpántra is, így együtt nagyon kényelmes viseletet hoztak össze az osztrák mérnökök.

A zárt kialakítású füles nagyon jól zárja ki a külvilágot, viseletre pedig az egyik legkényelmesebb, amelyet valaha is próbáltam, kellőképpen könnyű, hogy huzamosabb ideig is el lehessen viselni. Árához képest nagyon minőségi darabról van szó, amelyhez éppen elegendő fémet adagoltak és ügyeltek a csomagolásra is. A nagyméretű doboz rejt egy beépített, nem cserélhető, de aranyozott, háromosztásos, 3.5”-os jackdugós kábelt, amely összesen 2 m hosszú. Hogy miért összesen? Mert valójában két kábelről beszélünk: az egyik, fixen beépített (a kényelmesebb viselet érdekében a vezeték csak a füles bal oldalához csatlakozik) 1.2 m hosszú (ez valójában az almás készülékkel való teljes kompatibilitás miatt van így, van a kábelen egy mikrofonnal egybeépített „vezérlőpult” is), de kapunk hozzá egy hosszabítót, amelynek fogadó oldala szintén aranyozott, ám a zenehallgató eszközhöz csatlakoztatandó vége már hagyományos, kétosztásos jack dugóban végződik. Szerencsére. Ugyanis kicsomagolás után nem vettem észre elsőre ezt a felettébb hasznos AKG 619 kiegészítőt, vakartam is a fejem amikor csatlakoztattam a telefonomhoz és nem történt semmi… Persze, mert a másik kábelt nem a „helyén”, hanem a füleshez adott hordtáskában találtam meg. Minden jó, ha a vége jó, tartja a mondás és így is lett! 

Mivel egyértelműen minőségi fülesről van szó, 3,5/6,3-as átalakítót is mellékeltek hozzá, hogy a "home" hifi komponensekhez is tudjuk használni. Személy szerint én a 619-est kényelmesebbnek találtam mint a nemrég nálam vendégeskedő HK NC fülesét. Ahhoz egyébként akarva-akaratlanul, de hozzá kellett mérnem minden paramétert, a hangját is. A K619-es frekvenciaátvitele 16 Hz-től indul és 24 kHz-ig tart, az NC ezen adatai nagyon hasonlóak, elvileg amaz 15 Hz-től indulna, a végállás 20 kHz. A 619-es bemeneti impadenciája is 32 Ohm, mégis, azt éreztem, hogy az AKG-val könnyebben birkózik meg mind a telefonom, mind a számítógépem. Valahogy folyékonyabban teltek a zenehallgatással töltött percek, órák, mint az NC-vel, azonban vele ellentétben ezt az AKG-t nem kimondottan zajos környezetbe tervezték, bár bizonyos zajszintig remekül állja a sarat, de egy-egy hangosabb utcai zajforrás, neadj’Isten egy zajos Ikarusz azért térdre tudja kényszeríteni. Átlagos akusztikai környezetben azonban remekül teljesít a színes osztrák. Ami azonnal feltűnt, azok a kerek, kellemes mély szekciók, kicsit rá is csodálkoztam, hogy lehet valami ennyire jó, mert bizony a fentebb taglalt 1 Hz ide, 1 Hz oda, a mélyhangátvitelben jobban teljesít a K619-es.

Tom Waits és zenekarának dobjai még ezt mondtatták velem, de amikor áttértem a kontrollnak használt Gipsy Kings Roots című albumára, kiderült a turpisság: a mélytöbblet megléte vitathatatlan, de mögötte szándékosság és forszírozottság lakozik: itt kérem szépen felsőbasszus kiemelés hallható, innen az „úgy érzem, mintha…” dolog, de ez termék célcsoportját tekintve abszolút értehtő: van benne valami dögösség, amit a fiatalok keresnek. Ezt leszámítva teljesen rendben van a K619! Próbaképpen feltettem Tori Amos Gold Dust című számát, most egy alacsony bitrátájú (192 kbs) mp3 formátumban, életszerű körülmény ez, nagyon is: a legtöbben ilyen formátumban tárolják zenéiket. Tori Amos ebben a számban maximálisan bizonyítja, mekkora érzelmi töltetet tud hangjával közvetíteni, a szimfonikus kíséret pedig nagyon jól leválik a csöpp hangszórókról. Azt nem mondom hogy eszköztelen a megszólalás, mert ehhez jócskán csavarnunk kellene a pénztárcánkon, de ezen az árszinten nagyon okés a hang. Végezetül nekem is igazodnom kellett a célcsoporthoz, feltettem egy kis elektronikus zenét: The Mystery, Feel 4 You. Igen, ez az, ami igazán fekszik ennek a fejhallgatónak! Dinamikus, de nem bárdolatlan megszólalás, megfelelően elkülönült hangszerek, szerintem a friss, mai hangzást keresők megtalálják benne az ideális fülest! 

Rockzenén, elektronikus zenén nem sok ellenfele akad a piacon, kinézete és kiviteli minősége és kényelme is pazar, mindehhez egy nagyon baráti árcédulát illesztettek. Azt hiszem ennél több nem is kell ahhoz, hogy a legjobb vételek közé soroljuk. 

AKG K619 DJ fejhallgató a webshopban

forrás: hifipiac.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír teszt

Keresés